XTERRA Czech končí (?)

Pozorní si již zřejmě všimli – z termínovky světových pohárů v XTERRA zmizely pro příští rok Prachatice (dříve Špindlerův Mlýn, resp. Hluboká), tedy XTERRA CZECH. Podle neoficiálních, kuloárních informací spolu s tím skončil i celý seriál těchto závodů v Čechách.

Tradiční svěťák nahradí zřejmě závod v polském Krakově, byť půjde příští rok jen o závod druhé kategorie.

Vzhledem k tomu, že XTERRA měla obrovský potenciál svézt se na vlně rozmachu horské cyklistiky pro široké masy – viz seriál Kolo poro život a další, dost mrzí, že tento potenciál nejen nevyužila, ale doslova zahodila a pohřbila hluboko pod zem. Přitom to mohl být doslova tahoun českého triatlonu.

Ze závodů v XTERRA se v Čechách staly na dlouhá léta doslova dostihy v tom, kdo udělá závod těžší, náročnější, čímž se z tohoto klonu triatlonu stala záležitost naprosto extrémní, normálním lidem úplně cizí. Svěťáky v Xteře jsou těžké, přesto obtížnost řady našich lokálních závodů vysoce převyšovala i většinu z nich. Těžko se pak divit, že se na startu ČP objevovalo maximálně tak 50 – 80, více méně stále stejných lidí. Kdo se odvážil si to zkusit, obvykle už na další takový závot nikdy více nejel. Snahou pořadatelů měl být ale spíš pravý opak…

XTERRA je privátní značka. Drahá. Někdo to musí zaplatit. Všechno ale není vždy jen o penězích. XTERRA je americká. Stejně jako IRONMAN. Přesto, zdá se, většina pořadatelů asi neumí ani základy angličtiny: Easy je něco úplně jiného, než Short. Označovat poloviční trať za „easy“ jen proto, že se jede na polovičních (tedy „short“) distancích je samo o sobě vtipné. No, vlastně spíš smutné.

V Kole pro život se ve velkém rozjely parádní závody dětí od úplně nejútlejšího věku (odstrkovadla) až po juniory. Závody se staly záležitostí široké veřejnosti od absolutních hobíků až po špičku MTB. Záležitostí celých rodin. Proč ne XTERRA??? Aktivity Tomáše Slavaty (nechť pan Slavata promine) , jakkoli jsou bohulibé, byly v tomto směru jen trapnou vizitkou naprosté bezmoci. Triatlonu spíš ke škodě. Přitom stačí zajet jen pár (slovy čtyři) kilometrů za naše hranice do německého Zittau. Inspirace jako hrom…. Tak proč ne u nás???

Doufejme tedy, že případný konec XTERRA v Čachách bude začátek nových a lepších zítřků terénního triatlonu u nás….

jt