Jak si zavázat běžecké botky?

Zavaž si ty boty.
Máš rozvázanou tkaničku.
to jsou často opakované věty rodičů malých dětí. Je ale zavázání si tkaniček opravdu tak jednoduché, jak si rodičové – ti dinosauři, obvykle myslí???

Odpovědí na to může být starší článek portálu RunGo: „Uvázat správně tkaničky může být problém. Šest tipů, aby bota netlačila„.

Správná velikost a tvar běžecké boty jsou zásadní parametry a je potřeba si na ně dávat velký pozor. Pokud ovšem až po nákupu a následném proběhnutí zjistíte, že bota nesedí, není vše ztraceno. Představujeme vám šest způsobů vázání tkaniček, které mohou problém odstranit.

Z hlediska výběru běžecké boty je správný tvar svršku velmi důležitý. Vyberete-li dobře, je velmi pravděpodobné, že žádné problémy nebudete muset nikdy řešit. V opačném případě se ovšem mohou objevit více či méně závažné nepříjemnosti, jako například otlaky na nártu, vyzouvání paty nebo černání nehtů na palcích.

Změnou úvazu tkaniček nikdy nedosáhneme takových výsledků jako volbou optimálně tvarované běžecké boty, ale spoustu potíží se tímto způsobem dá velmi efektivně zmírnit a občas i zcela eliminovat.

Standardní úvaz

Standardní úvaz tkaniček rovnoměrně rozprostírá tlak na celou plochu nártu a ve většině případů drží chodidlo pevně na svém místě. Důležitý je i směr provlékání skrze očka, který určuje, jak snadno nebo naopak obtížně půjde tkaničky utahovat. Tímto způsobem jsou vázány všechny běžecké boty všech značek, a nemáte-li žádné z potíží, jimž se v článku budeme věnovat, není důvod tento typ úvazu měnit.

Převrácený standardní úvaz

Standardní úvaz vám u vašich bot naprosto vyhovuje, ale máte problém s tím, že se vám tkaničky neustále povolují a nedrží tak stažené, jak byste si představovali? Vyzkoušejte je provléknout stejným způsobem, ovšem v opačném směru. To zajistí, že tkaničky prochází oky s výrazně větším odporem a intenzita jejich uvolňování se tak výrazně sníží.

Zafixování paty

Častým problémem, se kterým se setkáváme u velkého množství běžců, je úzký tvar paty a její následné samovolné vyzouvání. To nastává zejména v momentě, kdy je patní miska příliš široká a málo polstrovaná nebo je poslední oko příliš vzdálené. V tomto případě využijeme následujícím způsobem i poslední očko, které obvykle zůstává prázdné. Provlečením tkaniček do posledního oka na stejné straně vytvoříme smyčku, kterou následně provlékneme tkaničky ze strany opačné. Tím získáme ještě jeden křížek, umístěný mnohem blíž k zadní části boty a zajišťující pevnější ukotvení paty uvnitř boty. Příjemným vedlejším efektem je fakt, že při tomto způsobu vázání se úvaz nepovolí, ani když se tkaničky rozváží, a při závodě se tak nemusíte zdržovat zastavením a zavazováním.

Paralelní úvaz

Paralelní úvaz se využívá při druhém poměrně častém problému, kterým je vysoký nárt. Spousta bot má šněrování poměrně nízko a při dlouhém běhu pak může svršek nepříjemně stahovat a tlačit. Abyste získali pro své nárty trochu více místa a zmírnili tlak, vyzkoušejte vázat tkaničky paralelním způsobem, který přechází přes nárt s poloviční intenzitou než úvaz standardní. Požadovaného efektu dosáhneme kolmým spojením protilehlých ok a mezi oky na jedné straně přecházíme vždy ob jedno.

Úvaz s vynecháním

Standardní úvaz s vynecháním pro uvolnení tlaku na nártu  Úvaz s vynecháním  Standardní úvaz s vynecháním pro uvolnení tlaku na nártu

Pokud vám paralelní úvaz nebude vyhovovat kvůli nízké pevnosti nebo nedostatečnému uvolnění tlaku v potřebném místě, vyzkoušejte standardní úvaz s vynecháním jednoho křížku v potřebném místě. Tím zachováme pevnost a stabilitu tam, kde nás větší tlak neomezuje, ale je naopak žádoucí, a zároveň ulevíme nártům v kritické oblasti.

Diagonální úvaz

Diagonální úvaz zvedá oblast kolem palce a snižuje riziko zčernání nehtů.  Diagonální úvaz  Diagonální úvaz zvedá oblast kolem palce a snižuje riziko zčernání nehtů.

Diagonální úvaz volíme v momentě, kdy se setkáme s nepříjemností, která pravděpodobně neminula žádného vytrvalostního běžce – s černými nehty na palcích. Černání nehtů bývá způsobené buď příliš malou velikostí svršku, nebo nedostatečným zafixováním chodidla uvnitř boty. Týká-li se vás první z obou možností, vyzkoušejte diagonální úvaz. Ten dokáže přizvednout oblast kolem palce, a tím získá pro vaše prsty alespoň trochu volného prostoru navíc. Pozor si dejte, abyste tkaničky vázali ze správné strany a nezvedali tak místo palce malíkovou část svršku.

zdroj: RunGo