Běžky a triatlon.

Nedílnou součástí přípravy všech triatlonistů (i plavců!)  je v zimním období BĚH NA LYŽÍCH.

Je nikoli vhodným, ale nutným doplňkem zimní přípravy. Běh na lyžích, zejména pak bruslařskou technikou, je totiž z pohledu fyziologie zátěže triatlonu velmi blízký – zapojuje obdobné svalové partie, obdobným způsobem. V zimním období, v lednu a únoru, mají v našich podmínkách jak plavci, tak triatlonisté navíc do jisté míry ještě „okurkovou sezonu“ a do naplánovaného RTC přípravy na hlavní dobu  závodů tak zcela perfektně zapadá.

Důkazem budiž např. uplynulé zimní soustředění dorostenecké repre v Harrachově nebo blížící se soustředění té žákovské na Churáňově. O dospělých nemluvě. Viz např. www.triatlon.cz/index.php?page=clanek&Id=3026&g=scm.

Není ani náhodou, že mnohé špičkové triatlonisty potkáte na běžkařských závodech a a naopak špičkové běžkaře na závodech v triatlonu – Lukáš Bauer, Martin Koukal, Helena Erbenová, Petr Jandera a další.

Zima ani letos bohužel těmto radovánkám příliš nepřeje. Vyjjímku tvoří jen střediska ve vyšších polohách jako H. Mísečky nebo třeba polské Jakuszyce.

Bude-li ta možnost, zkusíme o víkendu jeden den o něco bližší Letohrad a tamní biatlonové tratě.

IMAG0167