Ohlédnutí za Českým pohárem v aquatlonu 2015

Ohlédnutí za Českým pohárem v aquatlonu 2015

A.Pohled dovnitř.
Letošní ČP v aquatlonu jsme absolvovali v plném rozsahu 5 závodů a ve všech pěti jsme s větším, či menším úspěchem bodovali.
Za účast všem velice děkuji, medailistům blahopřeji.
Hlavním cílem poháru však nebyly ani tak body a umístění, jako především sbírání zkušeností, testování vybraných schopností, dovedností a výkonnosti a „rozzávodění se“ před začátkem triatlonové sezony.
Otestovali jsme tak svoji plaveckou a běžeckou výkonnost, byť v „laboratorních“ podmínkách vyhřátých bazénů a tartanových oválů, taktiku v hromadných i (nám bližších) intervalových startech, vytipovali jsme své technické, rychlostní a vytrvalostní přednosti a nedostatky a spoustu dalšího. Dala se dohromady i prima parta.
Z mistrovství České republiky si odvezla bronz Anička Ptáčková, stejné umístění pak z celkového hodnocení ČP Matěj Kříž.
Dle ne zcela jednoznačně napsané Soutěžní směrnice bychom měli v celkovém pořadí klubů skončit na druhé příčce hned za zlínským Titan TRI Life. (Pořadí ovšem dopočítáno ručně, na oficiální výsledky si musíme od ČTA bohužel počkat…)
Posledním, nyní již ale ostrým, testem bude start v tradičně prvo-májovém duatlonu v Břehách u Přelouče. Ten by nám měl ukázat, jak zvládáme přechody mezi disciplínami, depo a kontinuální zátěž. Přechody kolo-běh jsme již začali trénovat.

B.Pohled ven.
ČP v aquatlonu byl poznamenán několika věcmi, které si neodpustím okomentovat.
1. velmi diskutovaný hromadný vs. intervalový start.
Hromadný start běžecké části z pohledu toho, že celý ČP v aquatlonu chápeme pouze jako součást sportovní přípravy a možnost otestovat své schopnosti a výkonnost před začátkem letní sezony, dle mého názoru, nevadí. Nicméně…
Otázkou je, zda chceme testovat svou výkonnost pro triatlon nebo např. pro desetiboj. Že má intervalový start k triatlonu přeci jen o „trochu“ blíže, je zřejmě nasnadě.
Zda jde jen o pohodlnost pořadatelů nebo nějaký befel ze strany svazu či proto jsou nějaké úplně jiné důvody, se lze jen dohadovat. Oficiálního odůvodnění z oficiálních míst jsme se zatím nedočkali…. Že to ale jde, ukázal zcela bezproblémový intervalový start jak v Č. Budějovicích, tak v Praze.
Obě varianty mají něco do sebe a jistě najdou své zastánce i zaryté odpůrce.
Podstatnější však je, že hromadný start byl bez diskuzí proti platným pravidlům, což závodům statutu ČP a MČR zrovna nesluší. A dodatečná úprava pravidel je poněkud, ČTA odpustí, no … trapná. Už proto, že přišla pár dní před posledním závodem, který už předem avizoval start gundersenovou metodou, tedy v souladu s doposud platným pravidly.
2. celkové pořadí klubů
Abych vyhověl množícím se dotazům na toto téma, dopočítal jsem konečné pořadí klubů ručně z výsledků jednotlivých závodů. Nutno dodat, že jen za předpokladu, že body z daného závodu si odvezou vždy pouze kluby s účastí min. 4 závodníků. Z logiky věcí to tak samozřejmě vyplývá, vloni to bylo obdobně. Ve vágně napsané Soutěžní směrnici, ČTA opět odpustí, to však opět jednoznačně uvedeno není. Oficiální portál CTS mlčí. Proč???
Těžko si představit větší faux-pas, než jsou úpravy už beztak značně ohýbaných pravidel v průběhu soutěže a absence výsledků. Doufejme, že se podobného nedočkáme i v průběhu toho hlavního, tedy ČP v olympijském triatlonu. Zejména co se distancí týče.
Možná by stálo za to alespoň pravidla a výsledkový servis připravit před tím, než se ČP rozjede…

neoficiální pořadí soutěže klubů v ČP v aquatlonu 2015

neoficiální pořadí soutěže klubů v ČP v aquatlonu 2015