Jakub Jaroš – CZECHMAN 2016

Neúspěšnější z našeho klubu – Kuba Jaroš (čas 4:31:18,2, 11. místo v kategorii, 35. celkově) a Markéta Hronová (5:17:32,7, 3. místo v kategorii, 11. celkově) – podlehli tlaku medií a zodpověděli v rozhovoru na pár všetečných otázek…

Kuba

Počasí vyšlo na výbornou, nahrávalo dobrým časů. Ne každému však tyto podmínky úplně vyhovují, někdo radši tropy, jiný sibiř…. Jak ty?

Počasí bylo letos ideální. Mně však vyhovuje buď velmi teplo, nebo naopak zima a déšť. Tam se pozná nejen to, jak má člověk natrénováno, ale také jaké má zkušenosti, jak je odolný a zdali nepodcení přípravu před závodem. Takové počasí poté člověku nic nepromine a to mně vyhovuje více než ideální podmínky.

Předvedený výkon, resp. čas byl nejlepší, který jsi na Czechmanovi zatím kdy předvedl. I když jsem čekal možná čas i výrazně pod 4:30. Nakonec to bylo minutu přes. Jak jsi s časem spokojen, resp. jaké byly tvé ambice?

Ambice byly rozhodně vyšší, ale když zpětně zhodnotím závod, tak jsem vcelku spokojen. Chtěl jsem jet na čas 4:25, což se nepovedlo. Plaval jsem stejně jako minulý rok, ale více na pohodu. Díky ušetřené energii na plavání jsem byl na kolo odpočatý a mohl jsem se do něho opřít a jet tak výrazně rychleji než vloni. Posun o 5 minut v cyklistické části je pěkný progres. Běh mně zklamal. Čas 1:35 byl pod mým očekáváním.

Přes zimu jsi obrovsky zapracoval především na plavání a taky na všeobecné kondiční přípravě. Plavání na otevřené vodě spolu s dalšími několika stovkami dalších závodníků může však být pěkná mela, ne vždy člověk prodá, co v bazénu natrénoval. Jak proběhl start a plavecká část závodu?

Na pořádnou melu jsem zvyklý z Xterry a je pravda, že ne vždy se plavecký trénink prodá. Jsem naučen stát v první nebo druhé lanjě, start napálit na max a potom plavat v nohách. Zastávám názor, že je lepší když tě 10 lidí přeplave, než abys ty přeplavával 20 plavců. Člověk nějakou tu ránu schytá, ale do té doby co nemáš shozené brejličky nebo rozepnutý neopren tak je vše pohodě. Obecně bych mohl zaplavat lepší čas, ale když se dostanu do větší skupiny plavců, což bylo i letos, tak raději akceptuji jejich tempo a šetřím energii na zbytek závodu, než abych se vyčerpal posunem v řádu desítek sekund ve vodě.

A co depo a přechod na kolo?

S přechody nemám problém, jak na kolo, tak na běh. Chci se však v depech výrazně zrychlit.

Cyklistika bývá na půlce (tedy pro ty, co aspoň trochu solidně zaplavou) často tím, kde se rozhoduje o konečném pořadí. Vítězný Karol Džalaj si tam udělal jednoznačně rozhodující náskok. Po prvním okruhu jsi na kole vypadal naprosto v pohodě. Co ten druhý? Bylo třeba „docvaknout se“ na dohled čelní skupině, byla tam dost velká díra.

Kolo si doopravdy užívám a vždy ho jedu na maximum. Nemám rád, když musím akceptovat tempo ostatních a tak se snažím za jakýchkoliv okolností skupiny předjet nebo roztrhat. Na kole netaktizuji prostě jedu.

Jak se ti po kole rozbíhalo posledních 21km závodu? Zdálo se být vše OK, ale nakonec asi přeci jen přišla nějaká krize.

Na začátku jsem měl pěkně našlápnuto, byl jsem v pohodě, tempo 4:15 se zdálo ideální. Potom začaly problémy s dechem, které byly způsobené nešťastnou srážkou s cyklistkou dva dny před závodem. Pěkně jsem se proletěl přes řidítka a narazil si bok, který mě bolel tak, že jsem nedokázal běžet vzpřímeně. Z toho mě chytli křeče do mezižeberních svalů, nemohl jsem se pořádně nadechnout a bylo to. Celým během jsem se tak neskutečně protrápil. Kdybych věděl, že mě zbývá minuta pod 4:30 tak bych se možná i kousl.

S umístěním tedy spokojenost?

Zajel jsem nejlepší čas a nejlepší umístění, takže spokojenost by měla být, ale chtěl jsem víc.

A tvé celkové hodnocení závodu z pohledu závodníka? Zázemí, servis, organizace…

Závod byl jako vždy velmi kvalitně zorganizován. Zázemí a depa jsou tu super. Na cyklistické části mě však vadila velká tolerance draftinku rozhodčích. V některých případech byly prohřešky evidentní a nechaly se stejně být. Poctivého závodníka to zamrzí a z části mu to vezme chuť závodit. Na běžecké části mně chyběli houbičky a vždy bojuji z rozmístěním občerstvovaček, tam kde bych je očekával, nejsou a naopak J

Co tvé další plány a vyhlídky do léta? Sezona je přeci jen teprve na začátku.

Teď mám před sebou nějaké kratší triatlony, abych nevypadl ze závodního tempa. Další velký závod bude 17. července Hamrman, kde bych si chtěl spravit chuť na běhu a potom budu vše směřovat na Ironmana v Polsku, který proběhne 21. srpna.